Single post
Härliga indiska textilier

Inred med influenser av orienten

Bara själva begreppet Orienten startar en härlig associationsbana hos många av oss. Vi kanske tänker på sådant som magdans, rökelse, exotisk musik och möbler och inredning i en distinkt men ändå lite svårfångad stil. Att det är svårt att sätta fingret på vad orientalisk inredning egentligen innebär är inte så konstigt. Orienten är generaliserande begrepp som kan sägas betyda länderna öster om Medelhavet. Det vill säga delar av Nordafrika och stora delar av Asien. Inom dessa gigantiska områden finns det naturligtvis ett mycket stort antal inredningsstilar att hämta inspiration från. De kan dock sägas ha någon slags gemensam minsta nämnare och därför tycker vi inte att de är fel att använda ordet. I det här inlägget ska vi koncentrera oss på att ge konkreta tips

Härliga indiska textilier

I Sverige finns många specialbutiker som saluför orientalisk inredning i olika prisklasser och du måste alltså inte själv ta dig hela vägen till Orienten för att komma över fina inredningsföremål. Hur får man råd att lyfta sin inredning ett snäpp genom orientalisk inspiration, är det inte väldigt dyrt med inredningsföremål som importerats ända därifrån? En sida som erbjuder förmånliga lån, som enklare.se kan göra så att man får råd med det där fyndet som kan kräva att man slår till snabbt, även om man har tomt på kontot just då. Det ska dock sägas att det inte behöver vara jättedyrt att inreda orientaliskt. Specialbutiker som Indiska har specialiserat sig på inredning i den här stilen och satsar även i första hand på artiklar som är billiga. Tänk också på att du med relativt små medel kan åstadkomma stora förändringar. En orientalisk lampa med olikfärgade glasbitar kan kasta intressanta skuggor omkring sig och även några ljuslyktor karakteristisk stil kan skänka en helt ny atmosfär åt ett rum. Komplettera med en persiska matta, några sittkuddar, en antik vattenpipa, och gardiner i sammet med guldfärgad brodyr så är du i mål!

Våga det lilla extra

En orientalisk teservis

Ett par grundreglerar är att satsa hårt på mönstrade textilier och mörka möbler i naturmaterial. Bord med marmorskivor är vanliga i många länder i Orienten och mycket billigare där än i Sverige. Vilken social funktion har rummet du vill inreda orientaliskt? Om du vill ta det här med orientalisk inredning ett steg längre behöver du kanske acceptera att borden ofta är lägre och att man sitter på kuddar på golvet istället för på stolar. En vägg kan vara av papper. Att man fysiskt får förändra något och kanske sitta på ett nytt sätt ger en stark känsla av förnyelse och av träda in i en annan värld. Orientalisk inredning är ofta svår att förena med traditionell nordisk stil som handlar mycket om funkis som är väsensskilt från det man vill uppnå med det orientaliska. Det går dock även att få tag på gedigna möbler i Sverige och inte bara småpynt. se upp med internethandelns faror om du tänker investera i en möbel av lite högre klass. Välj hellre en etablerad handlare än någon som inte kan ge några referenser.

theme by teslathemes
tesla