Single post

Mini makeover

Många drömmer om ett nyrenoverat hem med dyra designmöbler och lyxig känsla. Men ganska få har egentligen möjlighet att verkligen gå “all in”. Istället för att köpa helt nya möbler eller totalrenovera, kan man göra stor skillnad med en mini makeover.

Planering och finansiering

Självklart måste man börja varje renoveringsprojekt med att planera, inte minst budgeten, då det lätt sticker iväg och blir dyrare än man tänkt sig. Det svåraste är nog inte att göra själva budgeten, utan att faktiskt hålla sig till den! Det kan vara idé att låna pengar till inredning och material mm. men se då till att ha en tydlig avbetalningsplan, samt att inte låna mer än nödvändigt. Budgetera också för oväntade utgifter, något som i princip alltid uppkommer när det handlar om renovering.

Här är några saker du kan tänka lite extra på:

  • Mät utrymmet ordentligt – glöm inte bort att mäta takhöjden
  • Fundera över behov/önskemål kontra möjligheter – är dina önskemål realistiska?
  • Skriv en inköpslista – vad behövs för att det viktiga grundarbetet ska bli så bra som möjligt?
  • Jämför priser – ta hjälp av en jämförelsesajt för att hitta bäst erbjudanden och priser
  • Gör en moodboard – ett kollage med inredning, färger, mönster, texturer, konst och annat som inspirerar. Här kan du gärna ta ut svängarna ordentligt.

Förarbetet

Många tycker att förarbetet är det tråkigaste, men det är också det viktigaste. Utan ordentligt och grundligt förarbete blir resultatet inte lika bra och hållbart. När du har mätt alla utrymmen och bestämt färger, tapeter, mönster och så vidare är det dags att investera i bra redskap och verktyg; målartvätt, tapetklister, spackel, stege, vattenpass etc.

Det praktiska förarbetet består mest av att rengöra ytor; avlägsna rester av gammal tapet, dra ut spik och skruv, ta bort krokar osv. Ska du måla eller tapetsera är det slipning och spackling som gäller, hur mycket beror på underlaget. Har du otur kan det finnas många lager gammal tapet, och då gör du bäst i att försöka få bort alla lager samt att bredspackla. Finns det endast ett eller två lager tapet går det oftast bra att måla eller tapetsera över det gamla, men se till att ytan är jämn innan du börjar.

Ska du slipa eller byta golv är det med all sannolikhet billigare att hyra en slipmaskin än att köpa en. Det kan också vara idé att kolla upp kostnaden för att anlita någon som gör jobbet. Ta hjälp av en jämföreselsesajt för att hitta bästa pris.

Piffet

Att inreda och möblera är verkligen en belöning efter allt hårt arbete, men var försiktig så att kostnaderna inte drar iväg för mycket. Att förnya med textilier och växter är ett enkelt sätt att piffa upp ett utrymme. För den händige kan det vara billigare att sy gardiner och kuddfodral än att köpa färdiga, och att fynda på second hand, auktion och på loppis är både kul och miljövänligt. Är möblerna skadade eller väldigt slitna kan möbelrenovering bli nästa projekt!

Lycka till!

theme by teslathemes
tesla